VVAZ
Intermedis

Klik hier voor
onze diensten

Intermedis A & A

Samenwonen in huis partner

Geplaatst op: 04-06-2023, 12:15:16

Let op als je samen met je partner in zijn of haar koopwoning gaat wonen. Dat blijkt uit een uitspraak van de Commissie van Beroep Financiële Dienstverlening.

Een man bezit een woning waarop een hypothecaire schuld rust. Die zal grotendeels afgelost worden uit een overlijdensrisicoverzekering (ORV) als de man overlijdt. Volgens de polis is de bank namelijk de begunstigde.

Op enig moment krijgt de man een relatie en zijn vriendin trekt bij hem in. Verder regelen ze helemaal niets. Er wordt geen samenlevingscontract of testament opgesteld. Dus als de man als eerste overlijdt, erven zijn kinderen de woning. Vriendinlief blijft dan met lege handen achter.

Er is een heel eenvoudig alternatief. Dat is de partnerverklaring. De verzekeringspolis moet dan aangepast worden. Niet de bank, maar de partner wordt als eerste begunstigde vermeld. De vriendin moet dan wel verklaren dat zij de verzekeraar opdracht geeft het uit te keren bedrag rechtstreeks aan de bank over te maken zodat de hypotheekschuld met datzelfde bedrag wordt verlaagd.

Daarmee erft de vriendin nog steeds niet de woning van de man. Maar ze krijgt wel een vordering op zijn kinderen ter grootte van het uitgekeerde bedrag. Die hebben tenslotte baat bij de aflossing. Woon je samen met je partner in een koopwoning, vraag dan eens bij je financieel adviseur na of een partnerverklaring iets voor jullie is. Ook als de woning van jullie samen is en/of jullie samen kinderen hebben. Het kan je partner veel stress besparen na je overlijden. Dat gun je elkaar toch.

Bron: column van 3 juni 2023 van Ernst Loendersloot op www.ntrs.nl.

Vorige pagina